Село Борач

Борач се убраја у наитересантнија гружанска села по својој површини и природним лепотама. Од седишта општине Кнић, удаљено је 13км, а од Крагујевца 28км. Читавим крајем доминира Борачки крш на чијем вру се налазе остаци средњовековног града из доба Деспота Стефана Лазаревића. У подножју се налази црква из 1350 године, која је окружена стрмим литицама и столетним липама па је видљива тек кад се до ње дође. Борачки крш је уједно и видиковац са кога се пружа прелеп поглед на читав гружански крај. Посебно обележје селу даје Борачка река , инспирација многим сликарима и песницима. Село туристима пружа могућност рекреације у природи, брању лековитог биља и јестивих гљива као и одлазак у лов и риболов. Сваке године почетком фебруара се организује традиционални лов на лисицу.

Село Грабовац

Грабовац је живописно шумадијско удаљено 2км од Кнића и 4 км од Груже. Представља идеално место а одмор породице са децом, а љубитељи пророде могу да прошетају до Мирковог луга где се налаи седиште сивих чапљи. Боравиште ових птица је доказ да је место изузетно чиста животна средина. Грабовац је село које се такође налази на обали Гружанског језера, што је једна од повољности за туристе који се баве риболовом.

Село Губеревац

Губеревац се налази на граници општине Кнић и општине Краљево, поред магистралног пута Крагујевац – Краљево. Простире се долином реке Груже и на обронцима планине Котленик, територији села се налазе ловни терени погодни за крупну дивљач. Село је богато воћњацима, чији се плодови прерађују у дестилерији ракије , где се производи ’’Гружанска нит’’, ракија заштићеног географског порекла.
Your Content Goes Here

Село Драгушица

Налази се на путу Кнић – Топоница и од седишта општине је удаљена 5 км. Налази се у непосредној близини језера и представља идеално место за боравак љубитеља риболова. У селу је познато брдо Чукара одакле се пружа веома добар поглед на читаву околину.

Село Жуње

Жуње се налази на обали Гружанског језера и представља идеално место за одмор љубитеља спортова на води и риболоваца. Надомак села су обронци планине Котленик па је погодно и за шетњу, брање лековитог биља и печурака као и друге активности у природи. Од Кнића је удаљено 8 км. Последњих година село Жуње је постало база за смештај веслача што је још један показатеља квалитета услуга у сеоском туризму. Ово село је познато и по тадиционалној манифестацији, медјународној ликовној колонији „Гружанска јесен“ чији су учесници смештени у сеоском туризму.

Кнић

Kнић као седиште општине је највеће место по броју становника. Налази се на магистралном путу Крагујевац – Чачак. У центру Чачка смештена је општинска управа, пошта, банка, дом здравља, полицијска станица, дом културе, апотека, продавнице, бензиска пумпа…Кнић располаже са спортским теренима за велики и мали фудбал, кошарку, рукомет, а постоје и погодни терени а риболов јер се Кнић налази на обали Гружанског језера.

Село Честин

Честин је једно од најстаријих села у општини Кнић, удаљено је 4км од Груже и 16км од општинског центра. Налази се на обронцима Гледићких планина и убраја се у најживописнија Гружанска села. Због конфигурације терена веома је погодно за лов, брање шумских плодова и лековитог биља. У овом селу се налази манастир Каменац , задужбина деспота Стефана Лазаревића из XV века. Сваке године око петровдана одржавају се манифестације гулашијада и џипијада.