Gruza Lake

У централном делу општине, на реци Гружи, формирано је истоимено језеро, чија је основна намена водоснабдевање пијаћом водом Крагујевца, дела Краљева и околних села општине Кнић. 1979. године преграђена је једна од најдужих и водом најбогатијих река у Шумадији, Гружа, по којој језеро и носи назив – Гружанско језеро. Након две године, колико је трајала изградња бетонско -лучне бране у месту Пајсијевић у општини Кнић, формирана је вишенаменска акомулација чије је пуњење окончано 1983. године. Језеро захвата површину од 900 ha, обим језера је око 40 км, ширине је од 3 000 до 2 800 м, а дужине око 10 км. Обала је релативно ника, добро разруђена, обрасла ливадама, шумарцима и ниским листопадним жбуњем.

Припрема веслачких и кајакашких клубова

У летњим месецима на Гружанском језеру припремају се екипе веслачких и кајакашких клубова из целе Србије. Дужина језера која износи око 10 км, као и положај језера, јер се налази у усеку између два брда, представљају идеалне услове за развој спортова на води. Хемијска својства воде, њена густина и водене струје јако погодују раду веслима. Када временски услови то дозвољавају, на Гружанском језеру све више су присутни и једриличари.

Европско првенство у пецању из кајака

На Гружанском језеру је 2019. године одржано 6. Европско првенство у пецању из кајака. Ово такмичење је по први пут одржано у Србији и то управо на Гружанском језеру, због одличних услова које језеро пружа, а за титулу победника такмичило се 50 учесника из 15 европских земаља.

Мноштво различитих врста птица

На подручју Гружанског језера налази се мноштво прелепих птица. Идентификовано је 87 врста птица од којих 25 врста се гнезде на подручју језера. Због изобиља различитих врста птица, језеро је атрактивно за љубитеље посматрања птица.

Gruza Lake

Галерија

Свиђа Вам се оно што видите?