Учитајте одмах
  • Кнић 34240
  • turizam@knic.rs
  • Пон - Пет 07:00-15:00

ЦРКВА У БОРЧУ

Виртуелна тура кроз цркву у Борчу

Настављамо са представљањем верских објеката, историјских споменика и природних лепота нашег завичаја путем 3Д виртуелних тура. Општина Кнић посебну пажњу поклања развоју туризма, а као посебан подстицај промоцији нашег краја у условима пандемије коронавируса је израда виртуелних обилазака. Посредством модерне технологије туристима смо представили манастир Каменац, сада Цркву у Борчу, а на пролеће крећемо у 3Д виртуелни обилазак Борачког крша. Нека виртуелна тура буде почетак, чекамо вас у општини Кнић. Добро дошли!

У подножију Борачког крша који представља готово живи музеј наше средњовековне историје, налази се стара средњовековна Борачка црква. О њој је сачуван писани помен из 1346. и 1350. године. Темељи цркве директно су постављени на стене које се са истоименог крша на њеном делу простора и завршавају. Црква је заклоњена са три стране стрмим литицима, са четврте столетним липама тако да је видљива тек када се дође до ње. То је чини још занимљивијом и интересантијом. Налази се у крилу Борачког крша који над њом бди и чува је вековима. Нажалост наша историја била је и превише трагична, многи ратови и најезде непријатеља, оставили су траг и на овој светињи. Више пута је била рушена и паљена, али народ ју је увек обнављао и сматрао центром духовности овог краја. Мењала је свој изглед али никада није изгубила на важности.Нека виртуелна тура буде почетак, чекамо вас у општини Кнић. Добро дошли!

Фотографија: Владимир Мијаиловић

Музеј на отвореном богате српске историје.

Византијско-српски стил градње

Стил градње припада византијско-српском стилу док остаци фресака потичу из 16-ог века. Поред историјске и духовне вредности, ова црква у себи садржи и уметничко богатство. Њена порта препуна је гробова који представљају сведоке страдалне историје и жртве коју је поднео наш народ.

 

Нарочито се истиче средњовековно гробље споменика „капачара“, који су се истицали живописним бојама и још живописнијим радом наших мајстора тог  времена. То је гробље на коме имамо највише споменика тог типа на Балкану и најстарији датирају из 16-ог века.

 

Борачка црква због своје велике историјске и уметничке вредности стављена је под заштиту државе 1971.год. Категорисана као велико културно-народно добро од општег значаја 1983. године.

БОРАЧКИ КРШ

Гробље споменика „капачара“

Текст: Младен Новаковић, Драгица Илић

Фотографије: Фотографије: Синиша Јубисављевић, Владимир Мијаиловић, Драгица Илић

Материјали на овом сајту заштићени су ауторским правима и свако неовлашћено коришћење може представљати кршење законских прописа који уређују ову област. Материјале са овог сајта можете да користите за сопствену употребу, али не можете да их на било који начин мењате, репродукујете или јавно приказујете или дистрибуирате, односно користите на неки други начин у јавне или комерцијалне сврхе, без дозволе ТО Кнић.