Учитајте одмах
  • Кнић 34240
  • turizam@knic.rs
  • Пон - Пет 07:00-15:00

гледићке планине

Гледићке планине се пружају у правцу северозапад-југоисток у дужини од 35 км између Лепенице на северу, Груже на западу, Левча на истоку и Западне Мораве на југу. Спадају у ред највиших и најдужих планина у Шумадији. Добиле су назив по селу Гледић, смештеном у централном делу планине које су богате природним лепотама, шумом, изворима питке воде, речним токовима, пашњацима, ливадама, дивљим животињама и рудним благом (угаљ, гипс, пирит, бакар, гвожђе...). На овом питомом, таласастом венцу налази се велики број аутентичних старих српских села, до којих није дошао модеран начин живота, а људи живе веома скромно. Многе куће ових села старе су и по више од 100 година, а у њима се и даље живи. Највиши врх ове планине је Самар 922 метара надморске висине, а ту су још врхови: Јасеновита глава 906 метара надморске висине, Црни врх 895 метара надморске висине, Шиљата стена 868 метара надморске висине итд.

Фотографија: Драгица Илић
Фотографија: Драгица Илић
Фотографија: Драгица Илић

Некада, док је долина Велике Мораве због нерегулисаних обале била непроходна, главна саобраћајница Балкана, стари цариградски друм водио је кроз ове крајеве. Зато су трагови старих насеља на Гледићким планинама многобројни, али слабо испитани. Звучи невероватно, али чак четири стара града око Гледићких планина носе назив Јеринин град. Највећа концентрација старих градова је на Руднику и Гледићким планинама. Али се јако мало о њима зна. Већина је зарасла у коров па их је тешко наћи.

 

Надморска висина између 300 и 700 метара идеална је за шљивике и то за старе аутохтоне сорте Црвена ранка – Шумадинка и Пожегача која се још одржала у овом крају. Изузетно је богата печуркама, лековитим биљем и шумским воћем: дрењинама, купинама, јагодам, трњинама, шипурком, лешницима, глогињама…

Историјске, културне и артхитектонске вредности Гледићких планина: манастири Каменац, Каленић и Љубостиња грађени у 15. веку и 16. веку. Недавно асфалтираним путем може се лепо стићи од Крагујевца (излаз преко Станова и Грошнице) до Западне Мораве. Планински и сеоски путеви су погодни за пешачење, планински бициклизам и аутомобиле.

У току године ову планину посети велики број планинара из читаве Србије. „Гледићка трансверзала“ је планинарска акција која се сваке године одржава у организацији ПД „Жежељ“ из Крагујевца чије је седиште друштва у Аџиним Ливадама, селу на врховима Гледићких планина. Атрактивне стазе ове планине користи и ПД „Каменац“ из Груже, као и ПД „Љуктен“ из Трстеника за организацију својих планинарских акција. На Гледићким планинама организују се и такмичења у планинском бициклизму.

Фотографија: Драгица Илић

ГЛЕДИЋКЕ ПЛАНИНЕ

Галерија

Текст: Драгица Илић

Фотографије: Драгица Илић

Материјали на овом сајту заштићени су ауторским правима и свако неовлашћено коришћење може представљати кршење законских прописа који уређују ову област. Материјале са овог сајта можете да користите за сопствену употребу, али не можете да их на било који начин мењате, репродукујете или јавно приказујете или дистрибуирате, односно користите на неки други начин у јавне или комерцијалне сврхе, без дозволе ТО Кнић.