Kamenac Monastery

ВИРТУЕЛНА ТУРА КРОЗ МАНАСТИР КАМЕНАЦ

Иако свесни шта све можете виртуелно да посетите, позивамо Вас да завирите у мање познате, а неприкосновене лепоте. Добро дошли у манастир Каменац! Осетите дах средњег века, лепоту фресака, живописну природу, прочитајте о прошлости, предању и лековитим мелемима. Спојили смо лепоту и духовност, историју и будућност, културу и технологију. Ако Вам се свиђа, поделите како би била што више видљива. Унапред хвала. Препустите се и уживајте.

манастир каменац

Положај и историјат

У селу Честин, подно Гледићких планина, а недалеко од Груже, налази се Манастир Каменац. Оно што ће вас прво задивити када крочите на ово свето место је тишина, мир и спокој као и прелепа природа која је сасвим сигурно скривала овај манастир током бурних векова српске историје. Најстарија историја Манастира Каменац је непозната, а према предању подигао га је деспот Стефан Лазаревић почетком XV века. Према натпису који се налази изнад улазног портала у наос, црква је обновљена 1547. године први пут, а потом 1700. године, када је ограђена каменим зидинама. Почетком XIX века, манастир је поново у ратовима са Турцима јако страдао, а по ослобођењу крећу бројне интервенције, које су крунисане израдом живописа и постављањем иконостаса 1870. године. Нови иконостас и резбарију урадио је Димитрије Посниковић у XIX веку.

Гружански Хиландар
Фото: Славољуб Радојевић

Шест векова чувар традиције.

Писане трагове о манастиру оставио је Јоаким Вујић 1826. године када је посетио овај манастир, и у свом писању каже да је зграда цркве у доста добром стању, а да је живопис доста оштећен. О том живопису нема података, ни о периоду његовог потицања, ни како је изгледао. Сада, на зидовима у унутрашњости цркве и нартекса налази се живопис из 1870. године. Распоред фресака уобичајен је за црквено сликарство овога периода. Од најранијих времена манастир Каменац је био мушки манастир. По одлуци надлежних црквених власти преображен је, 1966. године, у женски манастир. Нови манастирски конак освећен је 1979. године.

Унутрашњост манастира

Гружански Хиландар
Фото: Марко Мишељић

Шест векова чувар традиције.

манастир каменац

Предање о настанку манастира

Према предању, манастир Каменац зидан је у време када и манастир Каленић, пре VI векова. Зидајући манастир Каленић од камена са Борачког крша, неко од Деспотових великаша, а који је био задужен за превоз камена, видевши да ће бити довољно за његову изградњу, кришом је остављао део камена на месту на коме се данас налази манастир Каменац, са жељом да се и овде сазида богомоља. Сазнавши за једно такво дело свог великаша, Деспот Стефан га није спречио у тој намери, али због чињенице да је то урађено кришом, без његовог знања, Деспот је манастир назвао „Каменац“ по краденом камену, као вид духовне казне.

Сестринство манастира производи лековите мелеме, чајеве, тинктуре, од биља које се налази у окружењу и које саме узгајају, а најпознатији су „мелем од гавеза“ за лечење реуматских обољења и обољења зглобова као и „печурка чистач“ од печурке чаг коју монахиње добијају из Белорусије.

манастир каменац

Стопа Светог Саве

У манастиру се налази „Стопа Светог Саве“, највероватније донета из Студеничког краја, а легенда каже да ако се умивате освештаном водом из стопе можете да излечите главобољу и побољшате вид. Манастир Каменац је под заштитом Завода за споменике културе Крагујевац од 1969. године.

Фотографија: Слађана Пантелић

Химна Манастира Каменац

Play Video

Прослављен велики јубилеј

Шест векова манастира Каменац

На дан рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2018. године, највећа светиња општине Кнић, манастир Каменац, прославио је шест векова постојања.

Шест векова неизмерне љубави, ширења Господње речи и народног сабирања, Каменац је поклонио својим Гружанима и благодарном српском народу. Више од пет хиљада гостију који су присуствовали овом величанственом и несвакидашњем јубилеју је најбоља потврда захвалности данашњих Гружана, баштиника традиције Немањића, Хребељановића и Лазаревића, потомака Карађорђевих устаника и наследника слободарске традиције Томе Вучића Перишића и Стевана Петровића Книћанина.

Њихова љубав према овој светињи је уједно и највећи доказ да ће манастир доживети још пуно оваквих јубилеја, на радост вредног и христољубивог сестринства које свакодневно својим залагањем унапређује манастир.

Свиђа Вам се оно што видите?

Податке прикупила: Драгица Илић

Фотографије: Марко Мишељић, Славољуб Радојевић, Слађана Пантелић, Владимир Мијаиловић, Весна Мијаиловић и Драгица Илић

Материјали на овом сајту заштићени су ауторским правима и свако неовлашћено коришћење може представљати кршење законских прописа који уређују ову област. Материјале са овог сајта можете да користите за сопствену употребу, али не можете да их на било који начин мењате, репродукујете или јавно приказујете или дистрибуирате, односно користите на неки други начин у јавне или комерцијалне сврхе, без дозволе ТО Кнић.

About us

Општина Кнић територијално припада подручју Груже, најживописнијем делу Шумадије. У свом саставу има укупно 36 села и заузима површину од 413km2.

Контакт подаци

Друштвене мреже