Church in the village of Borac

У подножију Борачког крша који представља готово живи музеј наше средњовековне историје, налази се стара средњовековна Борачка црква. О њој је сачуван писани помен из 1346. и 1350. године. Темељи цркве директно су постављени на стене које се са истоименог крша на њеном делу простора и завршавају. Црква је заклоњена са три стране стрмим литицима, са четврте столетним липама тако да је видљива тек када се дође до ње. То је чини још занимљивијом и интересантијом. Налази се у крилу Борачког крша који над њом бди и чува је вековима. Нажалост наша историја била је и превише трагична, многи ратови и најезде непријатеља, оставили су траг и на овој светињи. Више пута је била рушена и паљена, али народ ју је увек обнављао и сматрао центром духовности овог краја. Мењала је свој изглед али никада није изгубила на важности.

Византијско-српски стил градње

Стил градње припада византијско-српском стилу док остаци фресака потичу из 16-ог века. Поред историјске и духовне вредности, ова црква у себи садржи и уметничко богатство. Њена порта препуна је гробова који представљају сведоке страдалне историје и жртве коју је поднео наш народ.

Нарочито се истиче средњовековно гробље споменика „капачара“, који су се истицали живописним бојама и још живописнијим радом наших мајстора тог  времена. То је гробље на коме имамо највише споменика тог типа на балкану и најстарији датирају из 16-ог века.

Борачка црква због своје велике историске и уметничке вредности стављена је под заштиту државе 1971.год. Категорисанакао велико културно-народно добро од општег значаја 1983. године.

гробље споменика „капачара“

Галерија

Свиђа Вам се оно што видите?