Учитајте одмах
  • Кнић 34240
  • turizam@knic.rs
  • Пон - Пет 07:00-15:00

Манастир Каменац

Виртуелна тура кроз манасир Каменац

Иако свесни шта све можете виртуелно да посетите, позивамо Вас да завирите у мање познате, а неприкосновене лепоте. Добро дошли у манастир Каменац! Осетите дах средњег века, лепоту фресака, живописну природу, прочитајте о прошлости, предању и лековитим мелемима. Спојили смо лепоту и духовност, историју и будућност, културу и технологију. Ако Вам се свиђа, поделите како би била што више видљива. Унапред хвала. Препустите се и уживајте.

Slavoljub Radojević
Фотографија: Славољуб Радојевић

Шест векова чувар традиције

Marko Mišeljić 2
Фотографија: Марко Мишељић

Положај и историјат

У селу Честин, подно Гледићких планина, а недалеко од Груже, налази се Манастир Каменац. Оно што ће вас прво задивити када крочите на ово свето место је тишина, мир и спокој као и прелепа природа која је сасвим сигурно скривала овај манастир током бурних векова српске историје. Најстарија историја Манастира Каменац је непозната, а према предању подигао га је деспот Стефан Лазаревић почетком XV века. Према натпису који се налази изнад улазног портала у наос, црква је обновљена 1547. године први пут, а потом 1700. године, када је ограђена каменим зидинама. Почетком XIX века, манастир је поново у ратовима са Турцима јако страдао, а по ослобођењу крећу бројне интервенције, које су крунисане израдом живописа и постављањем иконостаса 1870. године. Нови иконостас и резбарију урадио је Димитрије Посниковић у XIX веку.

 

Писане трагове о манастиру оставио је Јоаким Вујић 1826. године када је посетио овај манастир, и у свом писању каже да је зграда цркве у доста добром стању, а да је живопис доста оштећен. О том живопису нема података, ни о периоду његовог потицања, ни како је изгледао. Сада, на зидовима у унутрашњости цркве и нартекса налази се живопис из 1870. године. Распоред фресака уобичајен је за црквено сликарство овога периода. Од најранијих времена манастир Каменац је био мушки манастир. По одлуци надлежних црквених власти преображен је, 1966. године, у женски манастир. Нови манастирски конак освећен је 1979. године.

Предање о настанку манастира

Према предању, манастир Каменац зидан је у време када и манастир Каленић, пре VI векова. Зидајући манастир Каленић од камена са Борачког крша, неко од Деспотових великаша, а који је био задужен за превоз камена, видевши да ће бити довољно за његову изградњу, кришом је остављао део камена на месту на коме се данас налази манастир Каменац, са жељом да се и овде сазида богомоља. Сазнавши за једно такво дело свог великаша, Деспот Стефан га није спречио у тој намери, али због чињенице да је то урађено кришом, без његовог знања, Деспот је манастир назвао „Каменац“ по краденом камену, као вид духовне казне.

 

Сестринство манастира производи лековите мелеме, чајеве, тинктуре, од биља које се налази у окружењу и које саме узгајају, а најпознатији су „мелем од гавеза“ за лечење реуматских обољења и обољења зглобова као и „печурка чистач“ од печурке чаг коју монахиње добијају из Белорусије.

Фотографија: Драгица Илић
Фотографија: Слађана Пантелић

Стопа Светог Саве

У манастиру се налази „Стопа Светог Саве“, највероватније донета из Студеничког краја, а легенда каже да ако се умивате освештаном водом из стопе можете да излечите главобољу и побољшате вид. Манастир Каменац је под заштитом Завода за споменике културе Крагујевац од 1969. године.

манастир каменац

Химна манстира Каменац

Славољуб Радојевић
Фотографија: Славољуб Радојевић

Шест векова манастира Каменац

На дан рођења Пресвете Богородице, 21. септембра 2018. године, највећа светиња општине Кнић, манастир Каменац, прославио је шест векова постојања.

 

Шест векова неизмерне љубави, ширења Господње речи и народног сабирања, Каменац је поклонио својим Гружанима и благодарном српском народу. Више од пет хиљада гостију који су присуствовали овом величанственом и несвакидашњем јубилеју је најбоља потврда захвалности данашњих Гружана, баштиника традиције Немањића, Хребељановића и Лазаревића, потомака Карађорђевих устаника и наследника слободарске традиције Томе Вучића Перишића и Стевана Петровића Книћанина.

 

Њихова љубав према овој светињи је уједно и највећи доказ да ће манастир доживети још пуно оваквих јубилеја, на радост вредног и христољубивог сестринства које свакодневно својим залагањем унапређује манастир.

Манастир Каменац

Галерија - Унутрашњост манастира

Манастир Каменац

Галерија - Прослава шест векова манаситра

Текст: Драгица Илић

Фотографије: Марко Мишељић, Славољуб Радојевић, Слађана Пантелић, Владимир Мијаиловић, Весна Мијаиловић и Драгица Илић

Материјали на овом сајту заштићени су ауторским правима и свако неовлашћено коришћење може представљати кршење законских прописа који уређују ову област. Материјале са овог сајта можете да користите за сопствену употребу, али не можете да их на било који начин мењате, репродукујете или јавно приказујете или дистрибуирате, односно користите на неки други начин у јавне или комерцијалне сврхе, без дозволе ТО Кнић.