Учитајте одмах
  • Кнић 34240
  • turizam@knic.rs
  • Пон - Пет 07:00-15:00

Гружанско језеро

Шумадијско море

У централном делу општине, на реци Гружи, формирано је истоимено језеро, чија је основна намена водоснабдевање пијаћом водом Крагујевца, дела Краљева и околних села општине Кнић.

Године 1979. преграђена је једна од најдужих и водом најбогатијих река у Шумадији, Гружа, по којој језеро и носи назив – Гружанско језеро. Након две године, колико је трајала изградња бетонско-лучне бране у месту Пајсијевић у општини Кнић, формирана је вишенаменска акумулација чије је пуњење окончано 1983. године.

Језеро захвата површину од 900 ha, обим језера је око 40 km, ширине је од 3000 до 2800 m, а дужине око 10 km. Обала је релативно ниска, добро разруђена, обрасла ливадама, шумарцима и ниским листопадним жбуњем.

Miroslav Jeremić
Фотографија: Мирослав Јеремић

Због изобиља различитих врста птица, језеро је атрактивно за љубитеље посматрања птица.

veslaci
Фотографија: Туристичка организација општине Кнић

Припрема веслачких и кајакашких клубова

У летњим месецима на Гружанском језеру припремају се екипе веслачких и кајакашких клубова из целе Србије. Дужина језера која износи око 10 km, као и положај језера, јер се налази у усеку између два брда, представљају идеалне услове за развој спортова на води. Хемијска својства воде, њена густина и водене струје јако погодују раду веслима. Када временски услови то дозвољавају, на Гружанском језеру све више су присутни и једриличари.

 

На Гружанском језеру је 2019. године одржано 6. Европско првенство у пецању из кајака. Ово такмичење је по први пут одржано у Србији и то управо на Гружанском језеру, због одличних услова које језеро пружа, а за титулу победника такмичило се 50 учесника из 15 европских земаља.

Мноштво различитих врста птица

На подручју Гружанског језера налази се мноштво прелепих птица. Идентификовано је 87 врста птица од којих се 25 врста гнезде на подручју језера. Због изобиља различитих врста птица, језеро је атрактивно за љубитеље посматрања птица.

Фотографија: Милан Габарић

ГРУЖАНСКО ЈЕЗЕРО

Галерија

Текст: Драгица Илић

Фотографије: Мирослав Јеремић, Зоран Петровић, Милан Габарић, Душанка Љубојевић

Материјали на овом сајту заштићени су ауторским правима и свако неовлашћено коришћење може представљати кршење законских прописа који уређују ову област. Материјале са овог сајта можете да користите за сопствену употребу, али не можете да их на било који начин мењате, репродукујете или јавно приказујете или дистрибуирате, односно користите на неки други начин у јавне или комерцијалне сврхе, без дозволе ТО Кнић.