Учитајте одмах
  • Кнић 34240
  • turizam@knic.rs
  • Пон - Пет 07:00-15:00

ЦВЕТИ - април

Традиционална манифестација „Цвети“ у Барама организује се на црквени празник Цвети.  Окупља велики број културно-уметничких друштава и изворне певачке групе из разних крајева Србије. Пред многобројном публиком на сцени дома културе у Барама смењују се извођачи, певачи, играчи, здравичари, фрулаши… Циљ манифестације је очување нематеријалног културног наслеђа и традиције.

ГРУЖАНСКО ПРОЛЕЋЕ - мај

Гружанско пролеће у Книћу је дводневна манифестација која се организује у мају месецу. Ученици виших разреда основне школе развијају своје таленте и знања из области музике првенствено, али имају прилику за исказивање и у области сликарства, књижевности и сценских уметности кроз учествовање у музичком тобогану, представи за децу или ликовним радионицама.

Циљеви: промовисање и развијање знања деце заједничким ангажовањем стручњака из области музике, књижевности и сликарства.

ДЕФИЛЕ МАТУРАНАТА - мај

Дефиле матураната је манифестација посвећена завршетку првог и другог образовног циклуса и први пут је реализована 18. маја 2019. год. Том приликом су матуранти награђивани за своју или колективну хуманост и морално-етичке искораке, прослављајући уз валцер, шешире, лепезе и безалкохолне коктеле. Утисци ученика и родитеља, подстицај су да манифестација постане традиционална.

Циљеви: свечано обележавање једног образовног циклуса, истицање хуманости, великодушности и етике, афирмисање до тада недовољно познатих хобија и интересовања матураната.

Циљеви: промовисање и развијање знања деце заједничким ангажовањем стручњака из области музике, књижевности и сликарства.

ФОТО САФАРИ „ГРУЖА-БОРАЧ-КНИЋ“ - мај

Дводневну манифестацију Фото сафари „Гружа-Борач-Кнић“ већ четврту годину за редом, у мају месецу, организује Туристичка организација општине Кнић у сарадњи са Фото клубом Крагујевац, а уз покровитељство општине Кнић и ресорног Министарства.

Манифестација окупља фотографе из земље и региона са циљем да се кроз објектив фотографа представе природне лепоте гружанског краја, културно-историјско наслеђе, обичаји, традиција, архитектура, људи, биљни и животињски свет. Након одржане манифестације расписује се конкурс за изложбу уметничких фотографија „Кнић и Гружа кроз објектив“ која се спроводи под патронатом и правилима Фото савеза Србије. На конкурсу пристиже велики број фотографија које Туристичка организација општине Кнић и Општина Кнић могу користити за промоцију своје општине. Значајан број фотографија које су настале на овим просторима нашле су своје место на изложбама широм планете, говорећи о лепоти гружанског краја.

Циљеви: свечано обележавање једног образовног циклуса, истицање хуманости, великодушности и етике, афирмисање до тада недовољно познатих хобија и интересовања матураната.

Циљеви: промовисање и развијање знања деце заједничким ангажовањем стручњака из области музике, књижевности и сликарства.

НАЈЛЕПШЕ ДВОРИШТЕ ОПШТИНЕ КНИЋ - мај

На конкурсу за најлепше двориште учествују дворишта са територије општине Кнић која се такмиче у четири категорије: најлепше етно двориште, најлепше парк двориште, најлепши дворишни детаљ као и свеукупни победник за најлепше двориште године. Победници такмичења учествују на регионалном такмичењу „Дани отворених дворишта Централне Србије“. Сваком од победника поред признања у виду пехара и диплома, следе и вредне награде од спонзора манифестације.

Циљ манифестације је очување и афирмација сеоских домаћинстава, уређење животног простора, и очувања животне средине.

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ - јун

Видовданске свечаности имају дугу традицију  и окупљају учеснике и посетиоце како са подручја наше земље тако и дијаспоре. Циљ манифестације је очување традиције кроз организовање културно-уметничког програма и изложби домаће радиности у прелепом амбијенту испред дома културе у Коњуши.

Манифестација има и такмичарски карактер, јер поред изложбе бира се и најлепша народна рукотворина, такмичи се у старим спортским дисциплинама: бацање камена с рамена, скок у даљ, надвлачење конопца и сл. Поред такмичења у старим спортским дисциплинама организује се и турнир у фудбалу.

ТОПОНИЧКО ПОСЕЛО - јул

Топоничко посело је манифестација фолклорног стваралаштва у Топоници која се реализује сваке године на Ивандан, 7. јула. Иако најмлађа међу истородним манифестацијама наше општине, сваке године обогаћује свој програм, а међу гостујућим друштвима се редовно јављају суседи из Републике Српске и Босне.

Циљеви: Осим очувања народне игре, традиције и обичаја, циљ концептуалног развоја манифестације на  проширивање манифестације на дводводневну при чему би други дан био усмерен на упознавање деце и гостију са традицијом и обичајима нашег краја кроз рад радионичарског и интерактивног типа.

ПЕТРОВДАНСКИ ПЕСНИЧКИ СУСРЕТИ - јул

Петровдански песнички сусрети се већ једанаест година организују у порти борачке цркве на Петровдан, светковину Борча, мештана и цркве.

Гости сусрета су песници чија је песма објављена у песничком зборнику који је редовно издање „Центра за културу и библиотеке“. Број  учесника и посетилаца је из године у годину све већи, па не чуди традиција манифестације која је ушла у другу деценију постојања. Осим гостујућих књижевних клубова из читаве земље, припадника мањина и осетљивих група, манифестација окупља и сликаре, бакроресце, фолклорне ансамбле и певачке групе, па су културно-уметнички програм и узложбе додатни садржаји песничких сусрета. Посебно нас радује све већи број младих песника који се окупљају у Борчу.

 Циљеви: афирмација деце и младих песника, очување поезије као посебног језичког израза, манифестација која из оквира затвореног прелази у отворен простор и дивну борачку природу.

ТУРНИРИ У МАЛОМ ФУДБАЛУ – јун-јул

Фудбал има дугу традицију у општини Кнић и велики број фудбалских клубоваи и грача, па отуда и идеја за организацију такмичења у малом фудбалу. Дугу традицију, две деценије, у организацији турнира има Меморијални турнир „Драшко Зечевић“ у Гружи, затим ноћни турнир у малом фудбалу у Книћу, а новијег датума је Меморијални турнир „Светомир Спакић“ у Кусовцу. Турнири се организују у летњим месецима, крајем јуна и почетком јула са трајањем више дана уз учешће великог броја екипа из региона.

ВАШАРИ У КНИЋУ- КНИЋАНСКО ЛЕТО - август

Сеоски вашари празнују се у скоро свим селима општине Кнић, на празнике посвећене светитељима, заштитницима тих села. Најзначајнији и најпосећенији су вашари у Книћу који се организују на црквене празнике Св. Илију, 02. августа, заштитнику села коме је посвећена црква у Книћу и Св. Преображење Господње, 19. августа. Поводом ових светковина у Книћу се окупља не само житељи овог краја, већ и њихови гости из земље и иностранства, што странцима представља изузетан доживљај.

У оквиру вашара на отвореној сцени испред Дома културе у Книћу организује се богат културно-уметнички програм. Манифестацију „Вашари у Книћу – Книћанско лето“ организује Туристичка организација општине Кнић у сарадњи са културно-уметничким друштвима са територије општине Кнић и Центром за културу и библиотеком, а под покровитељством општине Кнић.

ГУЛАШИЈАДА - август

Ова гастрономска манифестација организује се у прелепом природном амбијенту испред Дома културе у Борчу. Окупља велики број учесника и посетилаца из целе Србије. За само две године постојања окупила је 80 такмичарских екипа. Избор за најукуснији гулаш оцењује стручни жири на челу са чувеним куваром, Сашом Мишићем (Паклена кухиња). Сви који дођу на гулашијаду могу да дегустирају гулаш који организатори припремају за посетиоце и уживају у културно-уметничком програму. За време манифестације која почиње у јутарњим сатима, а завршава се касно у ноћ, посетиоци могу видети Борачки крш и Цркву Св. Архангела Гаврила, локалитете који се налазе у непосредној близини.

ДАНИ СТЕВАНА КНИЋАНИНА - септембар

Ово је манифестација са готово дводеценијском традицијом која кроз дводневни програм презентује знање и напредак фолклорних ансамбала и изворног певачког стваралаштва. Циљеви: Осим очувања традиције и обичаја гружанског краја, циљеви  концептуалног развоја манифестације су презентација аутентичних делова народне ношње на ревијама и изложбама, бележење и представљање снимака старих певача и играча, афирмација младих у певачким  групама, и организоване обуке кореографа.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА „ГРУЖАНСКА ЈЕСЕН“ - септембар

Ликовна колонија је међународна манифестација са традицијом дугом 25 година. Основана је 1996. године и сваког септембра окупља уметнике у неком од гружанских села. Учесници колоније су сликари, вајари, иконописци  из Србије и иностранства. Гости колоније су и песници и глумци па се организују и лепе књижевне вечери. Колонија се одржава у сеоском амбијенту, у домаћинствима која се баве сеоским туризмом па су мотиви на сликама поред лепих пејзажа, етно мотиви, старе куће мртва придода и сл. По завршетку сваке колоније, у Дому културе у Книћу, организује се изложба радова насталих на колонији са пригодним културно-уметнићким програмом. Од радова насталих на ликовној колонији настала је и вредна збирка уметничких дела. До сада је организовано неколико изложби у Београду, Јагодини, Тополи, Златибору и Крагујевцу.

До сад су поред српских учешће узели инострани уметници из Немачке, Шпаније, Русије, Чешке, Грчке, Француске, Украјине, Румуније, Црне Горе, Словеније и Македоније.

ДОБРИЧИНО ПРАСКОЗОРЈЕ - септембар

Добричино праскозорје је културно-образовни једнодневни програм први пут реализован 29. септембра 2019. год, у Коњуши. Посвећен је почившем великану српске поезије, Добрици Ерићу. Деца и млади и афирмација њихових талената представља фокус пројекта. Такмичење се организује у четири категорије: писање стихова, рецитовање, конпоновање и илустровање. Награђује се троје првопласираних у све четири такмичарске категорије.

Узвишену визију очувања успомене на великог српског песника, почасног грађанина Општине Кнић, препознала је локална самоуправа, Министарство културе и информисања као и многи истакнути појединци и донатори, који суфинансирају пројекат, и тако обезбеђују могућност развоја и унапређења манифестације.

 Циљеви: очување гружанске школе писања и сећања на њеног оснивача, Добрицу Ерића, афирмација дечјих талената, док су циљеви концептуалног развоја манифестације повећање броја такмичара и посетилаца манифестације, проширивање манифестације на дводневну, при чему би програм другог дана био индивидуални рад сликара и песника са такмичарима, целодневни наступи певача и инструменталиста на отвореном, језичке радионице.

РАЗИГРАНА ГРУЖА - октобар

Разиграна Гружа је дводневна манифестација која се организује у Гружи почетком октобра. Њоме је обухваћено представљање десетак фолклорних ансамбала, при чему је битно истаћи да су међу њима културно-уметничка друштва из Македоније и Бугарске. Ова манифестација, осим фолклорног, има и ревијални карактер јер се продајним изложбама промовишу стари занати, домаћа радиност и уметнички радови припадника осетљивих група.

У другу деценију традиције, манифестација је крочила са завидним бројем учесника и  посетилаца са тенденцијом развоја, а посебно радује чињеница да се кроз њу стварају искрена пријатељства и успешне пословне сарадње.

 Циљеви: Основни циљеви манифестације су очување традиције и обичаја. Подршка деци, младима и осетљивим групама, док се концептуални развој манифестације огледа у ширењу  интернационалног карактера манифестација, размени искустава и идеја гостујућих и друштва домаћина.

ДЕЧИЈЕ НОВОГОДИШЊЕ СВЕЧАНОСТИ - децембар

Новогодишње дечије свечаности је назив манифестације којом су обједињени Новогодишњи програми у Книћу, Гружи и Топоници. Програми за децу подразумевају маскенбал, пригодан музичко-сценски програм, ватромет и поделу пакетића малишанима. Програми се изводе у периоду од 25. до 30.децембра.

Текст: Марија Костић и Драгица Илић

Фотографије: Архива Туристичке организације општине Кнић и Центра за културу и библиотеке

Материјали на овом сајту заштићени су ауторским правима и свако неовлашћено коришћење може представљати кршење законских прописа који уређују ову област. Материјале са овог сајта можете да користите за сопствену употребу, али не можете да их на било који начин мењате, репродукујете или јавно приказујете или дистрибуирате, односно користите на неки други начин у јавне или комерцијалне сврхе, без дозволе ТО Кнић.